Home » Blog » Wat als jouw Talenten verkeerd worden begrepen?

Wat als deze stenen edelstenen zijn?

Wat als jouw Talenten verkeerd worden begrepen?

“Die Talenten, ja, dat klinkt wel als een positief verhaal maar ik heb er toch vooral last van. Ik word ook vaak niet begrepen of gewaardeerd. Ik vind het dan wel moeilijk om dat als een Talent te zien.”

Welke meerwaarde?

Dat hoor ik wel vaker. Daarom besteed ik er heel graag deze blog aan. Sommige Talenten worden in jouw dagelijks leven niet als iets goeds gezien. Toch is het zo dat als jij de combinatie van jouw Talenten begint te kennen, je zelf veel beter kan inschatten wat ze voor jou betekenen en je net productiever bent of een meerwaarde voor je collega’s of voor je eigen bedrijf.

Meer goesting

Ik start graag even met een praktijkvoorbeeld. Tine V., vertelt me dat ze werd afgewezen voor een job met veel zittend computerwerk. Uit haar Talentenprofiel blijkt echter heel duidelijk dat ze naast een organisatie met een visie ook erg veel buitenlucht en lichaamsbeweging nodig heeft om mét veel goesting te werken. Dit inzicht brengt haar dichter bij waar ze echt energie van krijgt.

Ons gesprek heeft me echt meer zelfvertrouwen gegeven. En de kritiek op mijn laatste sollicitatie kan ik nu beter plaatsen.

Tine V., Klant & Bewuste beweger

Niet naïef, wel positief

Jouw manier van denken of naar de wereld kijken, geeft een goeie indicatie van enkele Talenten. De Positivo is zeker één die niet altijd positief (what’s in a name!) wordt onthaald. Zie jij overal mogelijkheden en oplossingen dan is er altijd wel iemand die jou komt zeggen dat je naief bent en geen risico’s ziet. Voor jou klopt dat helemaal niet. Je ziet het risico net heel goed MAAR je kiest om je daar niet op te focussen. Wel op wat er dan wel mogelijk is. Het is een sterkte om net heel veel aandacht te hebben voor alternatieven. Je laat je niet zo snel van je stuk brengen door wat misloopt. Dat klinkt toch fantastisch!

Het moment dat ik mijn Talent van Positivo ontdekte, was ik wat in de war. Ik zag mezelf niet zo. Een beetje later heel blij. Bleek dat ik door dit Talent mijn kinderen meer ruimte geef om te proberen en om fouten te maken. En dat onze uitjes altijd grappige herinneringen worden. Als er iets misgaat, word ik net blij, want ik zie meteen alle andere mogelijkheden die we krijgen doordat het een hele dag regent. In de regen dansen was in de zon niet mogelijk :).

Wil je zelf je Talenten ombuigen naar een voordeel?

Dat kan uiteraard.

Zelf aan de slag in 5 stappen

  1. Geef de komende dagen extra aandacht aan de opmerkingen van de omgeving op jouw acties. Als ze zich negatief uitlaten, kan je er donder op zeggen dat je met een Talent te maken hebt. 🙂 Je herkent ze aan zinnen met de inleiding: ‘Doe je nou weer…’, ‘Jij doet altijd…’, ‘Wanneer ga je nu eens…’, ‘Zou je niet…’, enfin, je snapt het wel hé.
  2. Schrijf deze opmerkingen op.
  3. Laat even bezinken. Negatieve opmerkingen kunnen je humeur beïnvloeden. Wees mild voor de mensen die jou op je Talenten wijzen. Je zal ze ooit nog dankbaar zijn.
  4. Kies eerst de uitspraken waar je het grondig mee oneens bent en lees ze luidop.
  5. Draai ze om of bedenk nieuwe uitspraken waar je blij van wordt.

Wil je ze graag met me delen? Shoot!

Heb je graag wat hulp bij het ontdekken van jouw Talenten? Dan ben ik graag jouw Talentencoach. Mail mij waar je nieuwsgierig naar bent.

“Waarom doe jij altijd zo….”-groet

Nele