Heb jij dan filosofie gestudeerd?

Nee hoor, waarom?

Vragen stellen. Alles in vraag stellen. Niet omdat ik het niet vertrouw. Wel omdat ik uitermate nieuwsgierig ben naar hoe dingen in elkaar zitten. En dan bedoel ik niet zozeer machines en ander technisch spul, dat dan weer niet. Wel is mijn interesse groot als het gaat over menselijke interactie. Hoe situaties worden besproken. Hoe mensen reageren. Hun lichaamstaal en de discongruentie met de woorden die ze uitspreken.

Hoe gaat het?

Ja, goed.

Normale conversatie, toch? Zou je denken. Oppervlakkig, dat wel. Wil je echt weten hoe het gaat of stoot je zomaar wat klanken uit?

Waarom dit? Waarom dat? Ik stel vragen over het waarom omdat ik heel vaak geloof dat het beter of anders kan. Dat is wellicht ontzettend vervelend als je daar niet op zit te wachten. Dat heb ik intussen begrepen. Toch zijn er verschillende mogelijke wegen die wel goed werken voor mij en voor de ander. De weg van de minste weerstand houd ik voor verplichte sociale interacties waar ik geen energie in wil verliezen. Als ik wildbegaafden begeleid naar een compromisloos leven in werk en relatie dan kiest mijn klant ervoor om door mij bevraagd te worden. Dan krijg ik het mandaat om een spiegel te zijn, om lastige vragen te stellen, om de confrontatie niet uit de weg te gaan. Dat is uitdagend én comfortabel.

Alsmaar vaker kies ik ervoor om ook de weg mét weerstand te kiezen. Een pad waarvan ik niet weet waar het heengaat, noch hoe gevaarlijk of spannend het zal zijn en wat het me zal brengen. Ik verzamelde moed en fantastische mensen om me heen. Toch heb ik ook het gevoel dat dit een pad is dat ik voor een deel alleen op wil gaan. Dit is mijn tocht. Mijn uitdaging. Mijn queeste naar meer. Diepgang. Ontwrichting. Openheid. Eerlijkheid. Allesheid.

Die weg bewandel ik al vragende. De status quo in vraag stellen. Thema’s niet aansnijden, wel volledig opensnijden. Niet meer gaan voor zowat gemorrel in de marge. Wel een vinnige vragensteller zijn. Op mijn manier met veel liefde voor de mens. Voor het gevoelig en slim wezen dat de mens is. Mijn nieuwsgierigheid is oneindig. Mijn liefde voor de mens ook.

Ik ben filosoof en ik heb daar niet voor gestudeerd. Ik heb dat besloten.

Nele